seler naciowy

Seler naciowy coraz częściej uwzględniany jest nie tylko w dietach odchudzających, ale znaleźć go można w coraz liczniejszych przepisach polskiej kuchni. Ceniony jest przede wszystkim za liczne właściwości odżywcze, m.in. dostarczanie organizmowi licznych witamin i minerałów, które mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Seler naciowy staje się nieodzownym składnikiem wielu potraw, głównie sałatek, zup i przekąsek. Delikatny i świeży smak tego warzywa pozwala używać go zarówno na surowo, jak i na ciepło. Danie z selera jest nie tylko smaczne, ale również bardzo użyteczne, ze względu na wyjątkowe cechy tej rośliny.

Skład i zastosowanie selera naciowego

Seler naciowy zawiera niewiele kalorii i dużo błonnika, a także witamin, takich jak: A, K, B2 i B2, C i PP. Stanowi dobre źródło minerałów, m.in.: potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Znaleźć w nim można ponadto kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, ryboflawiny, karoten i fitoncydy, oraz liczne aminokwasy, główne: askorbinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy oraz izooleinowy. Jednym słowem bogata kompozycja odżywcza selera naciowego decyduje o jego cennych dla zdrowia właściwościach.

Wśród wielu jego zalet warto wymienić przede wszystkim oczyszczanie i wzmacnianie organizmu, oraz posiadanie właściwości odmładzających i przeciwutleniających. Warzywo to przywraca równowagę woda-sól, pomagając pozbyć się nadmiaru płynów w organizmie. Wykazuje również następujące cechy (źródło: olej.edu.pl):

  • pozytywny wpływ na układ trawienny, oczyszczanie organizmu z toksyn i normalizowanie aktywności jelit,
  • zapobieganie odkładaniu się zapasów tłuszczu i pomoc w pozbywaniu się już istniejących tłuszczy,
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne przy zapaleniu pęcherza i odmiedniczkowym zapaleniu nerek,
  • działanie jako naturalny środek moczopędny,
  • spowalnianie rozwoju nowotworów,
  • zapobieganie kamieniom nerkowym,
  • zwiększanie odporności i aktywowanie metabolizmu,
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu,
  • regulowanie ciśnienia krwi,
  • wzmacnianie mięśnia sercowego,
  • oczyszczanie krwi,
  • pomoc w walce z alergiami i różnymi chorobami skóry,
  • regenerowanie uszkodzonych tkanek i eliminacja ropnych infekcji,
  • poprawa nastroju i dodanie energii,
  • łagodzenie drażliwości, nerwowości, niepokoju i napięcia,
  • działanie jako naturalny afrodyzjak.

Kto i w jaki sposób powinien spożywać produkty z selerem

Osoby, którzy marzą o utracie wagi, szczególnie doceniają właściwości tego warzywa. Seler naciowy to idealny produkt na dni postne i niedościgniony składnik każdej diety odchudzającej. I to nie przypadek, gdyż roślina ta posiada unikalny kompleks wartości odżywczych, powodujących uczucie sytości, regulowanie metabolizmu, a jednocześnie zawiera minimalną liczbę kalorii.

Niska kaloryczność to niezwykle ważna zaleta selera naciowego – tylko 12 kcal na 100 gramów, co pozwala z powodzeniem stosować go w różnych dietach. Co ciekawe, organizm będzie musiał zużyć od dwóch do trzech razy więcej energii, aby go przetworzyć. Wartość odżywcza selera naciowego w 100 g zawiera 0,9 g białka, 0,1 g tłuszczu oraz 2,1 g węglowodanów.

Z uwagi na właściwości zdrowotne tego warzywa, do leczenia różnych chorób stosowano sok z selera naciowego. Uważa się, że spożycie 50 ml takiego soku dziennie, pomoże zachować młodość i elastyczność skóry przez długi czas. Ponadto, stosowanie selera ma korzystny wpływ na wzrok i stan tkanki kostnej. Warzywo zapewnia ochronę przed różnymi infekcjami, poprawia trawienie białka, usuwa piasek z nerek oraz nadmiar płynu z organizmu.

Seler naciowy dla kobiet

Łodygi selera naciowego powinny być włączone do menu każdej kobiety. Są bowiem niezwykle użyteczne dla skóry, włosów, paznokci, jednocześnie pomagają oczyścić organizm, a tym samym poprawić wygląd ciała. W łodygach rośliny znajdują się liczne substancje, które pozytywnie wpływają na libido kobiet i poprawiają ich atrakcyjność seksualną. Również seler dobrze wzmacnia naczynia krwionośne i łagodzi ból, powstały podczas długiego spaceru w butach na obcasach. Jest niezbędny i przydatny w leczeniu żylaków, a także do eliminacji bezsenności.

Seler naciowy dla mężczyzn

To niesamowite warzywo jest również przydatne dla mężczyzn. Jest doskonałym środkiem zapobiegającym zapaleniu gruczołu krokowego, wzmacnia układ odpornościowy, aktywuje krążenie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Jego łodygi wzmacniają potencję i pożądanie seksualne. Dzięki ich składnikom  mężczyźni czują się zdrowsi, silni i atrakcyjni.

Jak wykorzystać wartości odżywcze selera naciowego w kuchni?

Wiele cennych substancji zawierają łodygi selera naciowego. Główną metodą jego spożywania jest dodanie go sałatek warzywnych. Seler doda pikantnego smaku i sprawi, że danie będzie jeszcze zdrowsze. Ze względu na wklęsły kształt liści, wygodnie jest zastosować seler naciowy do sałatki z mięsa, kurczaka lub grzybów. Warzywo będzie doskonałą bazą również do przekąsek.

Wiele osób przygotowuje bardzo smaczne zupy z selera naciowego, które również pomagają schudnąć. Warzywo doskonale komponuje się z jajecznicą, poprawia smak dań mięsnych i jest składnikiem sosów. Świeży seler może być użytecznym i odżywczym dodatkiem do mięsa, ryb lub drobiu.

http://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2018/11/selernaciowy.jpeghttp://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2018/11/selernaciowy-420x280.jpegBeauty WomenOdchudzaniedieta,odchudzanie,seler,zdrowieSeler naciowy coraz częściej uwzględniany jest nie tylko w dietach odchudzających, ale znaleźć go można w coraz liczniejszych przepisach polskiej kuchni. Ceniony jest przede wszystkim za liczne właściwości odżywcze, m.in. dostarczanie organizmowi licznych witamin i minerałów, które mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Seler naciowy staje się nieodzownym składnikiem...