grill
Grill in fames

Kociołki ogrodowe, czyli naczynia do gotowania nad ogniem stają się coraz bardziej popularne. Wystarczy włożyć do nich wszystkie składniki, przykryć pokrywą, a różne smaki już same rewelacyjnie połączą się w kociołku. Dania z kociołków zazwyczaj kojarzą nam się jako bardzo rozgrzewające, sycące, ale i kaloryczne. Jeśli tylko chcesz możesz także przygotować w kociołku dietetyczne wersje znanych przepisów. Jedną z nich jest np. dietetyczny gulasz z kociołka żeliwnego.

Kociołek żeliwny – dlaczego warto go mieć

Kociołki żeliwne wykonane są z żeliwa, dlatego świetnie rozprowadzają i utrzymują ciepło. Gotowanie w kociołku jest bardzo przyjemne i pomaga wyczarować pyszne dania jednogarnkowe. Kociołki na czas gotowania w nim jedzenia umieszcza się w ognisku lub specjalnym ogrodowym palenisku. Ciekawą ofertę kociołków żeliwnych oraz palenisk znajdziemy na stronie CookKing.pl. Paleniska są specjalnymi misami, w których rozpala się ogień. Zapewniają bezpieczeństwo, ponieważ nie ma możliwości, aby płomienie wydostawały się poza palenisko. Oryginalne sprzęty ogrodowe dodatkowo niesamowicie będą prezentowało się w Twoim ogrodzie. Spotkanie z bliskimi przy ognisku z kociołkiem może być bardzo klimatyczne i smaczne.

Czyszczenie kociołków także jest bardzo proste. Wystarczy przetrzeć je papierowym ręcznikiem i wysmarować olejem jadalnym – takie postępowanie pozwoli zakonserwować naczynie do czasu kolejnego gotowania. Ważne, aby kociołków ne myć żadnymi detergentami i nie szorować szczotkami, ponieważ może to uszkodzić ich powierzchnię.

Dania dietetyczne

  • są mało kaloryczne
  • dostarczają dużo witamin i składników mineralnych
  • to smaczne posiłki, które możemy przygotować z warzyw, ryb i chudego mięsa
  • dania o dużych wartościach odżywczych

Przepis na dietetyczny gulasz z kociołka żeliwnego

Dania z kociołka żeliwnego nie muszą być wcale tłuste i kaloryczne. Zamiana kilku produktów wystarczy, aby przygotować dietetyczne wersje popularnych potraw. Poniżej przepis na dietetyczny gulasz. Pamiętajmy, że dietetyczne jedzenie także może być smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 papryki – różne kolory
  • 5 pomidorów
  • 30 dag pieczarek
  • papryka mielona słodka – 1 łyżka
  • papryka mielona ostra – 1 łyżka
  • 2 cebule
  • zielona pietruszka świeża lub suszona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Filety z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Do kociołka wrzucamy mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry. Zalewamy składniki wodą, wsypujemy po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz drobno pokrojoną pietruszkę. Wszystko dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania możemy dla nadania koloru dodać jeszcze 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Gotowanie w kociołku żeliwnym może być zdrowe i dietetyczne. Kociołek daje nam możliwość przyrządzania potraw na świeżym powietrzu przez cały rok. Gulasz będzie doskonale smakował o każdej porze roku.

W kociołku żeliwnym możemy przygotować także duszone mięsa, aromatyczne warzywa, pieczonki czy zupy.

http://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2016/12/grill.jpghttp://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2016/12/grill-420x280.jpgBeauty WomenZdrowiegotowanie,grillKociołki ogrodowe, czyli naczynia do gotowania nad ogniem stają się coraz bardziej popularne. Wystarczy włożyć do nich wszystkie składniki, przykryć pokrywą, a różne smaki już same rewelacyjnie połączą się w kociołku. Dania z kociołków zazwyczaj kojarzą nam się jako bardzo rozgrzewające, sycące, ale i kaloryczne. Jeśli tylko chcesz możesz...