Ekologiczne kawy i herbaty
Kawa i herbata zajmują szczególne miejsce w naszej kulturze. To przecież na filiżankę kawy najczęściej zaprasza się przyjaciółkę, a ziołową herbatkę babcia parzyła nam w dzieciństwie na wszelkie dolegliwości. Już sam jej aromat działa pobudzająco oraz często przywołuje różne wspomnienia. W moim rodzinnym domu zawsze był duży wybór herbat, dlatego stałam się ich miłośniczką i dziś w naszym ekologicznym sklepie posiadamy ich całkiem spory wybór. Są to produkty po które sięgamy codziennie, dlatego warto wybierać te o najwyższej jakości, posiadające wyjątkowy smak i kuszący aromat.
Kawa organiczna- jak wybrać tę wyjątkową z którą warto rozpocząć dzień?
Większość z nas rozpoczyna dzień od kawy. Jedni wypijają ją pośpiesznie niemal w biegu, natomiast inni robią z tego poranny rytuał. Takie 10 minut w ciszy z kubkiem aromatycznego napoju pozwala z uśmiechem i energią zmierzyć się z wyzwaniami dnia codziennego. Zanim kawa ekologiczna trafi na półkę w sklepie przechodzi długą drogę. Jej uprawa wymaga klimatu tropikalnego, zbiór odbywa się ręcznie, ponieważ owoce kawy nigdy nie dojrzewają o tym samym czasie. Następnie owoce po zbiorze poddawane są obróbce w celu wyłuskania z owocni ziaren. W tym celu stosowane są dwie metody: mokra i sucha. Metoda sucha opiera się na suszeniu owoców na słońcu przez okres 3-4 tygodni, dopiero po tym czasie oddziela się suche nasiona od resztek miąższu. W metodzie na mokro ziarna od owocni oddziela się od razu po zbiorze specjalnym sprzętem. W kolejnym etapie nasiona trafiają do pojemników z wodą, gdzie ulegają fermentacji mlekowej. Po kilku dniach nasiona są opłukiwane. Dopiero teraz ziarna są odłuszczane i polerowane oraz trafiają do wypalania. Warto mieć na uwadze, że produkcja kawy odbywa się przede wszystkim w krajach Trzeciego Świata, dlatego wybierając produkty z oznaczeniem Fair Trade wspieramy małe lokalne, często rodzinne gospodarstwa. Kupując takie produkty mamy wpływ na polepszenie się ich sytuacji materialnej, a my dzięki temu otrzymujemy produkt najwyższej jakości. Teraz gdy już wiesz to wszystko, to czy filiżanka kawy nie smakuje jeszcze lepiej? Ja czuję wdzięczność rozkoszując się jej każdym kolejnym łykiem.
Aktualnie znamy 73 gatunki botaniczne kawy. Każdy gatunek ma jeszcze wiele odmian… taka ilość może przyprawić o zawrót głowy. Polecam próbować, testować, smakować a poszukiwania tej jedynej traktować jak przygodę wśród bogactwa aromatów. Kawy ekologiczne to gwarancja jakości produktu oraz zapewnienie o jego niepowtarzalnym smaku.
Kawa bio – jakie ma właściwości?
- poprawia nastrój, dzięki zawartości serotoniny,
- pobudza oraz poprawia funkcje mózgu przez zawartość kofeiny,
- poprawia koncentrację oraz zapamiętywanie,
- przyśpiesza metabolizm,
- usprawnia funkcje obronne organizmu,
- zawiera bogactwo antyoksydantów,
- wspomaga odchudzanie,
- kawa to także rewelacyjny kosmetyk. Fusy z kawy można wykorzystać do produkcji domowych peelingów, które nie tylko pozwolą usunąć martwe komórki naskórka, ale także pobudzą krążenie, dzięki czemu komórki skóry będą lepiej odżywione i dotlenione. W efekcie skóra będzie bardziej napięta i jędrna, a problemy z cellulitem zminimalizowane.
Kawa zawiera 900 różnych substancji. Głównymi jej składnikami są: kofeina, kwasy organiczne, olejki eteryczne, związki fenolowe i witaminy. Ich zawartość procentowa w ziarnach warunkuje ich aromat i smak.
Herbata ekologiczna- najpopularniejszy napój na świecie w jakości BIO
Herbata od tysięcy lat jest znana w Chinach i również tam upatruje się jej początków. W medycynie ludowej krajów azjatyckich herbata uważana była za lek na wszelkie dolegliwości. Parzenie herbaty było pewnego rodzaju ceremonią, dostępną wyłącznie dla wybranych. Dziś prawie na wyciągnięcie ręki mamy wiele odmian i gatunków herbat z całego świata. Występuje kilka głównych gatunków herbat, różniących się procesem wytwarzania: czarna, zielona, biała i czerwona. Zielona herbata jest bardzo delikatna, jej listki nie są poddawane procesom związanym z fermentacją. Czarna herbata w pełni przechodzi ten proces, natomiast czerwona tylko częściowo.
Herbaty różnią się między sobą smakiem, aromatem, kolorem oraz właściwościami i składem. Herbata zawiera polifenole, kofeinę i różne związki mineralne.
- Zielona herbata zawdzięcza swoje właściwości dużej zawartości polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Napary oraz ekstrakty z zielonej herbaty przyśpieszają metabolizm, dzięki czemu pomagają w utracie zbędnych kilogramów, usprawniają procesy trawienne oraz działają ochronnie na komórki organizmu poprzez neutralizację wolnych rodników.
- Biała herbata jest określa eliksirem młodości. Powstaje z młodych pąków i zbierana jest jedynie wczesną wiosną nim roślina zacznie rozwijać listki. Zebrane pąki poddawane są wyłącznie suszeniu i uzyskują wtedy srebrny odcień. Tak ograniczony sposób przetwarzania pozwala zachować pełną gamę substancji aktywnych. Biała herbata zawiera ponad 40% polifenoli, neutralizujących wolne rodniki, działa antymutagennie, duża zawartość witaminy C oraz kofeiny intensywnie pobudza, dodaje energii, orzeźwia oraz poprawia koncentrację. Napar posiada delikatny słomkowy kolor i subtelny smak.
- Czerwona herbata jest częściowo fermentowana, szczególnie popularna jest pu-erth. Napary pomagają regulować poziom cholesterolu, wspierają pracę wątroby, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pobudzają procesy trawienne. Jest polecana w dietach odchudzających gdyż pomaga redukować masę ciała.
- Herbata czarna jest najbardziej rozpowszechniona. Posiada właściwości pobudzające i bakteriobójcze. To na jej bazie często powstają różne herbaty smakowe, z dodatkami ziół i owoców oraz rozgrzewające z aromatycznymi przyprawami.
Sklepy ze zdrową żywnością oferują różnego rodzaju kompozycje herbat funkcjonalnych, których zadaniem jest wsparcie organizmu w różnych schorzeniach. Ich receptury opierają się na znanych ziołach. Często wzbogaca się je o suszone owoce, płatki kwiatów. Kupując herbatę dobrze jest kierować się zmysłami, wybrać taką której zapach oraz smak najbardziej nam odpowiada. Warto w kuchennej szafce posiadać kilka różnych herbat, dzięki czemu możemy zaparzać za każdym razem inną w zależności od nastroju oraz oczekiwanych efektów. Sklep ekologiczny to miejsce w którym można wybrać herbatę o najwyższej jakości potwierdzonej certyfikatem.
http://beauty-women.pl/ekologiczne-kawy-herbaty/http://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2018/03/zielona-herbata-lekiem-na-dolegliwosci-1200x799.jpghttp://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2018/03/zielona-herbata-lekiem-na-dolegliwosci-420x280.jpgLifestyleherbata,lifestyle,zdrowieKawa i herbata zajmują szczególne miejsce w naszej kulturze. To przecież na filiżankę kawy najczęściej zaprasza się przyjaciółkę, a ziołową herbatkę babcia parzyła nam w dzieciństwie na wszelkie dolegliwości. Już sam jej aromat działa pobudzająco oraz często przywołuje różne wspomnienia. W moim rodzinnym domu zawsze był duży wybór herbat,...Beauty Women bw@b5345w.plAuthorBeauty Women
Dodaj komentarz