Dobroczynne właściwości jagód Goji
Jagody goji to owoce kolcowoju pospolitego pochodzące z Azji, które są wykorzystywane od 2500 lat w leczeniu różnych chorób np. serca, wątroby, płuc, reumatyzmie. Regularne spożywanie jagód goji wpływa na wzmocnienie organizmu, ponieważ wspiera układ odpornościowy oraz przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Warto przekonać się, dlaczego te owoce mają tak liczne zastosowanie.
Właściwości jagód goji
Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, węglowodanów i tłuszczy, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 , które wytwarzają hormony i oraz są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto zawierają witaminy takiej jak: C, B1, B2, B6, E oraz liczne składniki mineralne m.in. fosfor, wapń, cynk, żelazo i miedź. Kolejnymi ważnymi związkami zawartymi w jagodach goji są karotenoidy oraz polifenole, które walczą z wolnymi rodnikami. Jednak za najcenniejsze związki uważany jest kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides), ponieważ badania wykazały, że ma właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz stymulują układ odpornościowy, a w efektem tego jest ogólne wzmocnienie organizmu.
Zawarty w jagodach goji związek polisacharydowy bierze udział w obniżeniu poziomu cukru oraz może poprawiać wrażliwość tkanek na insulinę, tym samym zwalczać insulinooporność. Badania wykazały, że substancje zawarte w tych owocach obniżają poziom złego cholesterolu LDL i podnoszą poziom tego dobrego HDL. Według niektórych źródeł owoce kolcowoju pospolitego są trzecim na świecie najbogatszym źródłem witaminy C, więc spożywając je, chronimy układ krążenia oraz zapobiegamy przeziębieniom.
Zawartość karotenoidów, w tym zeaksantyny i luteiny sprawia, że jagody goji chronią siatkówkę oka przed czynnikami zewnętrznymi oraz zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Kolejną dobroczynną właściwością tych owoców jest oczyszczanie wątroby z toksyn, usprawnienie trawienia oraz hamowanie uszkodzeń wątroby, spowodowanych dietą wysokotłuszczową. Najważniejsze jest, że wysoka aktywność biologiczna i liczne dobroczynne właściwości jagód goji korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, a tym samym na wzmocnienie organizmu.
W jaki sposób spożywać jagody goji?
W Polsce mamy możliwość zakupienia suszonych owoców oraz suplementów w postaci tabletek. Trzeba wiedzieć, że nie można przyjmować więcej niż 15 gramów suszonych jagód w ciągu dnia. Można je po prostu jeść, zaparzyć herbatkę lub dodawać do posiłków np. jogurtów, deserów, mięs i sałatek. Wygląd jagód przypomina żurawinę, lecz smak jest inny, jagody goji są mniej słodkie i cierpkie o delikatnym ziołowym posmaku. Przeciwwskazaniem do spożywania jagód jest: ciąża, karmienie piersią oraz przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.
http://beauty-women.pl/dobroczynne-wlasciwosci-jagod-goji/http://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2016/11/owoce-goji-krzak-1200x798.jpghttp://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2016/11/owoce-goji-krzak-420x279.jpgOdchudzaniedieta,goji,jagody goji,odżywianieJagody goji to owoce kolcowoju pospolitego pochodzące z Azji, które są wykorzystywane od 2500 lat w leczeniu różnych chorób np. serca, wątroby, płuc, reumatyzmie. Regularne spożywanie jagód goji wpływa na wzmocnienie organizmu, ponieważ wspiera układ odpornościowy oraz przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Warto przekonać się, dlaczego te owoce mają tak liczne...Beauty Women bw@b5345w.plAuthorBeauty Women
Dodaj komentarz