detoks

Lato to bez wątpienia ulubiona pora roku większości z nas. Niestety, jest także wyjątkowo obciążające dla naszego organizmu – upały i duże nasłonecznienie to dla niego spore wyzwanie. Dochodzą do tego również kwestie dietetyczne – często nie potrafimy odmówić sobie przysmaków, które nie najlepiej wpływają na formę i linie. Przetworzone produkty wpływają negatywnie na samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Warto wykorzystać potencjał, który daje nam ten wyjątkowy okres, i wypróbować sposoby na letni detoks. Dzięki niemu oczyścimy organizm z toksyn, poczujemy się lekko i wakacyjnie. Wbrew pozorom, nie musimy się bardzo poświęcać – dieta w czasie detoksu może być nie tylko zdrowa, ale także pyszna. Cała procedurę warto powtarzać co jakiś czas – dzięki temu zachowamy zdrowie i doskonałe samopoczucie przez cały rok.

Letni detoks

W czasie lata możemy cieszyć się smakiem ulubionych owoców i warzyw. Są wtedy bez wątpienia najpyszniejsze i najzdrowsze. Wobec tego to idealny czas na przeprowadzenie detoksykacji organizmu. To czynność, którą powinniśmy przeprowadzać regularnie – pozwoli usunąć toksyny, które przeniknęły do niego ze środowiska zewnętrznego np. przez niewłaściwą dietę czy czynniki środowiskowe. Detoks znakomicie wpływa zwłaszcza na zdrowie wątroby, która ponosi największą odpowiedzialność za naszą dietetyczną lekkomyślność. Ten nieuciążliwy i krótki zabieg może znacznie wpłynąć na jakość jej pracy. Z pewnością zauważymy także polepszenie ogólnego samopoczucia, więcej sił witalnych, zwiększoną odporność organizmu na czynniki chorobotwórcze, przyspieszenie metabolizmu i poprawę trawienia. Detoks wpływa pozytywnie także na naszą urodę – skóra zmienia odcień, polepsza się stan zmian skórnych, w tym wysypek i łuszczycy, zauważalnie zmniejsza się ilość cellulitu, poprawie ulega również stan paznokci i włosów.

Na czym polega detoks?

Chociaż jego nazwa budzi niemiłe skojarzenia, wbrew pozorom detoksykacja organizmu nie jest skomplikowana i możemy przeprowadzić ją samodzielnie w domu. Konieczna okaże się przede wszystkim zmiana naszych przyzwyczajeń dietetycznych. Należy ograniczyć spożywanie mięsa, a następnie przez kilka dni (zaleca się, aby procedura trwała ok. 4–5 dni) przestawić się na jedzenie warzyw, owoców, ziół, pełnoziarnistego pieczywa, kasz i chudego nabiału. Korzystajmy z tego, co daje nam natura, zupełnie zrezygnujmy z produktów przetworzonych i smażonych. Dzięki temu przez kilka dni organizm nie będzie musiał walczyć z negatywnymi czynnikami, a zawarte w daniach witaminy i minerały umożliwią jego szybką regenerację.

Letni detoks – co jeść?

Letni detoks wcale nie musi być nudny i wymagający pod względem dietetycznym. Znakomicie sprawdzą się różnego typu koktajle i smoothies, w których możemy wykorzystać owoce, warzywa, jarzyny, jogurty naturalne i kefir. Warto pomyśleć nad nietypowymi połączeniami – pietruszka jest nie tylko znakomitym źródłem żelaza i witaminy C, ale także wyjątkowym dodatkiem do koktajli z bananem i cytryną. Świetnym elementem tej diety będą także sałatki owocowe, zupy, surówki oraz twarożek z warzywami. Należy pamiętać także o tym, że najlepszym partnerem w walce o zdrowie jest woda. W czasie detoksu należy wypijać jej minimum 2.5 litra każdego dnia – znakomicie oczyszcza, nawadnia i regeneruje organizm. Oto produkty, które warto wziąć pod uwagę w diecie w czasie letniego detoksu:

Agrest – to jeden z najbardziej niedocenianych letnich owoców. Można przyrządzać z niego fantastyczne koktajle i soki. Wspomaga trawienie, reguluje prace jelit, jest świetnym źródłem błonnika. Pozytywnie wpływa również na serce – obniża poziom cholesterolu i stymuluje krążenie krwi. Cechuje się działaniem moczopędnym, oczyszcza organizm z toksyn, a przy tym to znakomite źródło wielu witamin i mikroelementów. Przy tym jest niezwykle niskokaloryczny – 100 g owoców to tylko 40 kcal!

Botwinka – młode liście buraka ćwikłowego, podobnie jak sam burak, wpływają fantastycznie na nasze zdrowie. Zawierają proteiny, sole mineralne, witaminy oraz błonnik. Poza tym to cenne źródło kwasu jabłkowego, cytrynowego i winnego. Można przyrządzać z niej przepyszne chłodniki, które mają niezwykłą wartość dietetyczną.

Czereśnie – czereśnie to prawdziwe polskie superfoods! Przede wszystkim to doskonałe źródło błonnika, dbającego o prawidłowy metabolizm oraz stan układu pokarmowego. Poza tym zawierają antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Dzięki temu czereśnie hamują rozwój wielu czynników chorobowych, opóźniają procesy starzenia, wykazują także działanie przeciwzapalne i ułatwiają zasypianie.

Pomidory – bez wątpienia najlepiej smakują nam właśnie latem. To doskonałe źródło potasu, magnezu, manganu i miedzi. Oprócz tego zawierają m.in. witaminę A, C, K, E i B6. Wspomagają walkę z cukrzycą i otyłością, wspierają pracę serca i układu wydalniczego, więc powinny je uwzględnić w diecie diabetycy oraz osoby, cierpiące na choroby nerek i układu krążenia.

Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego z Warszawy.

https://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2017/09/14949833132_2658cd7410_c-e1504848123607.jpghttps://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2017/09/14949833132_2658cd7410_c-420x315.jpgBeauty WomenZdrowiedetoks,dieta,zdrowieLato to bez wątpienia ulubiona pora roku większości z nas. Niestety, jest także wyjątkowo obciążające dla naszego organizmu – upały i duże nasłonecznienie to dla niego spore wyzwanie. Dochodzą do tego również kwestie dietetyczne – często nie potrafimy odmówić sobie przysmaków, które nie najlepiej wpływają na formę i linie....