Mięso bez antybiotyków – czy takie jeszcze istnieje?
Bywa, że spożywanie określonego rodzaju pokarmu przez dłuższy czas może być szkodliwe dla zdrowia człowieka, a to z powodu sztucznych związków chemicznych przedłużających ich trwałość bądź smak.
Dlatego zaczęto zwracać większą uwagę, które produkty trafiające do sprzedaży są bezpieczne do spożywania przez konsumentów i w jaki sposób informować ich o tym przed dokonaniem zakupu. Przydaje się to w szczególności przy artykułach pierwszej potrzeby, jak chociażby mięso – to bez antybiotyków dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych bez względu na wiek i predyspozycje fizyczne.
Przesłanki hodowania drobiu bez antybiotyków
Zwierzęta trafiające z hodowli do uboju i poddawane obróbce w celu otrzymania najlepszych kawałków mięsa, również zapadają na choroby wymagające leczenia farmakologicznego. Tak samo jest w przypadku drobiu, z którego otrzymuje się jaja na sprzedaż. Aby kura wróciła do zdrowia, dobry hodowca musi zadbać o to, by w trakcie leczenia nie była dopuszczona do znoszenia jaj, w przeciwnym razie mogą mieć śladowe ilości antybiotyków, najczęściej używanych do zwalczania wirusów. Te silne leki przenikają do mięśni zwierząt, dlatego tak ważne jest, aby stosować je przy chorych osobnikach wyłącznie w obecności lekarza weterynarii. To on ma za zadanie ustalić przebieg leczenia, dobrać rodzaj i dawkę środka farmakologicznego, aby okres karencji potrwał jak najkrócej. Dopiero po upływie okresu karencji kura, już w pełni sił, może powrócić do procesu produkcji. Ma to również bezpośrednie przełożenie na zdrowie człowieka, gdyż obecność antybiotyków w żywności spowoduje tzw. antybiotykoodporność, czyli obniży skuteczność leczenia ludzi. Sprawdź szczegóły na http://www.farmio.com/mieso-z-chowu-bez-antybiotykow.
W jaki sposób hodować bezpiecznie drób bez antybiotyków?
Obecność antybiotyków w żywności jest uważana za jedną z czołowych praktyk nieuczciwej konkurencji i przez to ściśle kontrolowana przez organy zajmujące się egzekwowaniem prawa cywilnego oraz handlowego. Przyczyny występowania szkodliwych antybiotyków w pokarmie można łatwo zniwelować, ostrożnie dobierając rodziców, odpowiednio dawkując leki i wystrzegając się ferm słynących z wykorzystywania antybiotyków. Przy rozwoju wpółczesnej technologii możliwe stało się przeprowadzanie badań, stwierdzających, czy w próbkach jaj, pobieranych z gospodarstw, występują antybiotyki. Pozwala to dostawcom lepiej dobierać gospodarstwa, u których się zaopatrują, a także promować właściwe metody hodowli drobiu.
https://beauty-women.pl/mieso-bez-antybiotykow-jeszcze-istnieje/https://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2017/01/egg-1265516_960_720-1.jpghttps://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2017/01/egg-1265516_960_720-1-420x270.jpgZdrowieantybiotyki,dieta,mieso,żywienieBywa, że spożywanie określonego rodzaju pokarmu przez dłuższy czas może być szkodliwe dla zdrowia człowieka, a to z powodu sztucznych związków chemicznych przedłużających ich trwałość bądź smak. Dlatego zaczęto zwracać większą uwagę, które produkty trafiające do sprzedaży są bezpieczne do spożywania przez konsumentów i w jaki sposób informować ich o...Beauty Women bw@b5345w.plAuthorBeauty Women
Dodaj komentarz