25 substancji zabijających komórki macierzyste raka
Niejednokrotne badania wykazały, że macierzyste komórki nowotworowe odpowiedzialne są za przerzuty i nawroty raka. Warto pamiętać, że nawet jeśli podczas leczenia nowotwór się cofnął lub zniknął w całości, to komórki macierzyste nowotworów zostają wciąż w organizmie i są zagrożeniem. Komórki mogą długo pozostawać „uśpione”, by pewnego dnia zaatakować i spowodować reemisję choroby. Warto dodać, że komórki macierzyste raka są odporne na chemio i radioterapię. To dodatkowy powód, by skupić się na walce z nimi.
Uczeni przebadali ponad 600 substancji i wybrali te, które są pomocne przy oczyszczaniu organizmu z macierzystych komórek rakowych. Oto 25 substancji zabijających te komórki:
- Galusan-3-galusan (EGCG) – zielona herbata
- 6-Gingerol – imbir
- P-karoten – Marchew, zielonych liściastych
- Baikalina – Chińska tarczyca
- Kurkumina – Kurkuma
- Cyclopamine – Veratrum californicum [nie sugerujemy spożywania tej rośliny. Po prostu pokazujemy, że naturalne składniki występują, i że zabijają macierzyste komórki rakowe]
- Delfinidyna – jagody, jeżyny
- Flawonoidy (genisteina) – soja, koniczyna czerwona, kawa
- Gossypol – bawełna [nie sugerujemy spożywania tej rośliny. Po prostu pokazujemy, że naturalne składniki występują, i że zabijają macierzyste komórki rakowe]
- Guggulsterony – Balsamowiec
- Izotiocyjaniany – Warzywa kapustne
- Linalol – bazylia, mięta, wawrzyn, cynamon, brzoza
- Likopen – grejpfrut, pomidory
- Partenolid – Złocień maruna
- Perylill alkoholu – mięta, wiśnia, lawenda
- Piperyna – Czarny pieprz
- Placycodon saponiny – Playycodon grandifloruim
- Psoralidin – Psoralea corylilyfolia
- Kwercetyna – Kapary, cebula
- Resweratrol – winogrona, śliwki, jagody
- Salinomucyna – Streptomyces albus
- Sylibininy – ostropest plamisty
- Kwas ursolowy – tymianek, bazylia, oregano
- Witamina D3 – ryby, żółtko jaja, wołowina, olej z wątroby dorsza
- Witaferyna A – żeń-szeń indyjski
