sok z buraków

Niegdyś do wyciskania soków służyły nam sokowirówki. Dziś na rynku mamy dostęp do coraz szerszej gamy wolnoobrotowych wyciskarek. Ich ceny są zdecydowanie wyższe. Działają wolniej niż sokowirówki, ale zastosowany mechanizm wyciskania sprawia, że pozwalają uzyskać bardziej apetyczny i przede wszystkim zdrowszy sok. Wady stają się więc tak naprawdę niewielkimi minusami, w porównaniu do możliwości, jakie oferują wyciskarki. Profesjonalne urządzenia do użytku domowego, którym dziś się przyglądamy.

Mechanizm działania wyciskarek

Wyciskarki do soków to urządzenia wolnoobrotowe. Sok uzyskuje się dzięki zastosowaniu siły miażdżenia. Najważniejszym elementem jest wałek ślimakowy, który odpowiada właśnie za miażdżenie i wyciskanie surowca. W zależności od wybranego modelu wyciskarki, wałek ślimakowy obracać się może z prędkością 70-120 obrotów na minutę.

Technologia wyciskarek bazuje na kilku etapach. W pierwszym surowce są miażdżone z dużą siłą. Dzięki temu można liczyć na przerwanie włókien oraz ścian komórkowych ich miąższu. Następnie efektywne wyciskanie powoduje uzyskanie soku, uwalnianego z komórek oraz przestrzeni międzykomórkowych. Sok kolejno odsączany jest przez sito i trafia do zamontowanego naczynia. Suchy miąższ swoje miejsce znajduje w zewnętrznym zbiorniku.

Tak uzyskany sok jest mniej klarowny. Do tego gęściejszy. Można jednak liczyć na zachowanie enzymów, witamin i innych składników odżywczych. To głównie z tego względu warto wybierać wolnoobrotowe wyciskarki do soków na WyciskarkiSokow.pl.

Zastosowane w wolnoobrotowych wyciskarkach rozwiązania i technologie, pozwalają na zachowanie zdecydowanie większej ilości cennych składników, niż w sokach uzyskanych z sokowirówki. Wolniejszy mechanizm sprzyja uzyskaniu wartości odżywczych, bo nie wytwarza się wysoka temperatura – jak w sokowirówkach, soki zatem nie ulegają zbędnie napowietrzeniu i utlenieniu.

Jak wybrać wyciskarkę?

Na rynku znajdziemy wyciskarki jednoślimakowe i dwuślimakowe. Do tego pionowe oraz poziome. Najbardziej efektywne pod względem uzyskiwania soków pełnych wartości odżywczych, są wyciskarki wolnoobrotowe dwuślimakowe. Tu jednak trzeba się liczyć z większymi gabarytami, sporą liczbą elementów do czyszczenia, a zatem najbardziej czasochłonnym przyrządzaniem soków i późniejszym myciem urządzenia.

Kwestia konstrukcji – pionowej lub poziomej, zależna jest głównie od miejsca, jakim dysponujemy w kuchni. Pionowe wyciskarki są wyższe, ale węższe. Ponadto mechanizm umieszczony w pionie pozwala praktycznie automatycznie dostawać się surowcom do środka, zwykle bez konieczności ich popychania, co ma miejsce w przypadku wyciskarek poziomych. Z kolei zaopatrzenie w jeden wałek ślimakowy, to nieco łatwiejszy demontaż i mniej skomplikowane utrzymanie w czystości.

Ostatecznie musimy więc wziąć pod uwagę miejsce, jakim dysponujemy, a także, jak ważny jest dla nas czas i sposób mycia. Choć rynek jest na tyle bogaty, że z powodzeniem znajdziemy taką wyciskarkę, która nie sprawi większych trudności, zarówno podczas użytkowania, jak i utrzymania w czystości.

http://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2016/08/buraki.jpghttp://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2016/08/buraki-420x252.jpgBeauty WomenLifestyledieta,sokNiegdyś do wyciskania soków służyły nam sokowirówki. Dziś na rynku mamy dostęp do coraz szerszej gamy wolnoobrotowych wyciskarek. Ich ceny są zdecydowanie wyższe. Działają wolniej niż sokowirówki, ale zastosowany mechanizm wyciskania sprawia, że pozwalają uzyskać bardziej apetyczny i przede wszystkim zdrowszy sok. Wady stają się więc tak naprawdę niewielkimi...