nalewka

Nalewkarstwo, choć nieczęsto słyszy się tę nazwę, to hobby z bogatą tradycją, uprawiane głównie przez osoby starsze. W ostatnim czasie wraz z modą na produkty ekologiczne i własnej roboty coraz więcej osób decyduje się własnoręcznie sporządzić nalewkę. Aby nie zniechęcić się do kolejnych prób, warto zacząć swoją przygodę z nalewkami od prostego przepisu. Godną uwagi pozycją jest nalewka z mięty. Jak ją przygotować i dlaczego warto mieć ją w swoim barku?

Mięta jest dobra na wszystko!

Alkoholem, który można przygotować w domowym zaciszu bez większych problemów jest nalewka z mięty. Nalewka miętowa z pewnością posmakuje większości gości, a dodatkowo wspomoże trawienie i przyniesie ulgę podczas dolegliwości żołądkowych. Wbrew pozorom nalewka z mięty nie jest trudna w przygotowaniu, a do jej produkcji nie potrzeba dużej ilości składników. Taką nalewkę może wykonać każdy, kto zaopatrzy się w świeżą lub suszoną miętę. Nalewkę zalać można zarówno wódką, jak i spirytusem. Sposób wykonania warto dopasować do własnych preferencji smakowych.

Chcąc postawić na standardową wersję wykonaną na spirytusie, wystarczy przygotować około 10 gałązek mięty pieprzowej, umieścić je w szklanym naczyniu i zalać 0,5 l spirytusu. Następnie należy szczelnie zamknąć to, co powstało, i pozostawić w ciemnym miejscu na okres dwóch tygodni. Po upływie tego czasu należy zlać otrzymany macerat i wymieszać z wcześniej przygotowanym syropem cukrowym. Warto pamiętać, że tak wykonana nalewka powinna leżakować w piwnicy przez około 2-3 miesiące. Dopiero po tym czasie można w pełni cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Przed upływem tego czasu nalewka nie będzie gotowa, a degustując ją można zniechęcić się do smaku miętówki. Z tego powodu czasami warto poczekać nawet nieco dłużej. Spokojnie – cierpliwość popłaca!

Likier z mięty

Alternatywą dla nalewki jest likier o nieco gęściejszej konsystencji i bardzo subtelnym smaku. Do nalewki lub likieru z mięty można dodać różne składniki, które wprowadzą nutę zaskakującego aromatu lub złagodzą smak mięty. Niektórzy decydują się na dodanie do niego kolendry, a inni stawiają na sok z cytryny czy skórkę pomarańczy. Jedynym ograniczeniem jest pomysłowość, dostępność składników oraz własne preferencje smakowe.

Domowej roboty nalewka miętowa doskonale sprawdzi się w przypadku spotkań rodzinnych, na których często podawane są tłuste potrawy, i będzie alternatywą dla herbaty lub naparu z mięty, po którą często sięga się właśnie w przypadku bólów brzucha spowodowanych zbyt obfitym lub ciężkostrawnym posiłkiem. Taka nalewka pozwoli uporać się z przykrymi konsekwencjami spożywania ciężkich dla żołądka dań. Spożycie kieliszeczka nalewki podczas obiadu lub w ramach deseru to zatem bardzo przyjemny sposób na to, aby ustrzec się przed przykrymi objawami niestrawności. Nalewka miętowa skutecznie rozprawi się z przelewaniem w brzuchu czy zgagą. Wystarczy tylko, że spożyjemy ją bezpośrednio po posiłku lub w jego trakcie i w rozsądnej ilości – kieliszek lub dwa w zupełności wystarczą!

http://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2019/11/1-1200x800.jpghttp://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2019/11/1-420x280.jpgBeauty WomenZdrowiemięta,nalewka,ziołaNalewkarstwo, choć nieczęsto słyszy się tę nazwę, to hobby z bogatą tradycją, uprawiane głównie przez osoby starsze. W ostatnim czasie wraz z modą na produkty ekologiczne i własnej roboty coraz więcej osób decyduje się własnoręcznie sporządzić nalewkę. Aby nie zniechęcić się do kolejnych prób, warto zacząć swoją przygodę z...