warzywa

Uwaga skoncentrowana na prawidłowym odżywianiu naszego organizmu jest inwestycją w nasze dobre zdrowie i samopoczucie. Im więcej wartościowych składników spożyjesz, tym lepszym samopoczuciem i odpornością będziesz się cieszyć.

Jedz warzywa i owoce

Codzienne jedzenie warzyw jest bardzo ważne. Należy dodawać porcję do każdego posiłku – do śniadaniowego koktajlu można dołożyć garść jarmużu, gulasz zamienić w mięsne leczo, a kanapki na kolację w warzywne pizze. Zielenina to cenne źródło witam z grupy B i A, D, E oraz K, które działają między innymi na skórę, włosy, czy paznokcie. Więcej na temat jelit znajdziesz na stronie dietetyk.guru. Owoce są również źródłem witamy C. Spożywaj je jako dodatek
do pierwszego i drugiego śniadania.

Pamiętaj o wodzie

Dorosły człowiek może przeżyć bez wody jedynie kilka dni. Dziennie należy wypijać co najmniej 2 litry płynów. Często uczucie pragnienia jest mylone z głodem. Następnym razem, gdy poczujesz głód, sięgnij najpierw po szklankę wody. W dobowy bilans wlicza się również wypijane herbaty oraz soki – najlepiej, gdyby były warzywne. Oprócz tego należy pić również czystą wodę. Zakup butelki z filtrem zapewni możliwość wygodnego jej uzupełniania w praktycznie każdym miejscu.

Jedz regularnie i planuj ilość posiłków

Odpowiednia ilość posiłków w diecie wpływa korzystnie na ludzki metabolizm. Standardem jest spożywanie od 3 do 5 posiłków dziennie. Pomiędzy nimi dobrze jest robić trzygodzinne przerwy. Trawienie zaczyna się po 20 minutach do rozpoczęcia jedzenia. Wolne spożywanie posiłku i dokładne przeżuwanie pokarmu wpływa odciążająco na przewód pokarmowy.

Ryba w jadłospisie

Spożywanie ryb 1-2 razy w tygodniu skutecznie pomaga zapobiegać miażdżycy, chorobom nowotworowym oraz utrzymać w ryzach zły cholesterol. Kawsy omega 3, których wysokie stężenie znajduje się w rybach i owocach morza, umożliwiają zachowanie równowagi pomiędzy tłuszczami nasyconymi a nienasyconymi w ludzkim organizmie. Jest to również źródło łatwo trawionego przez człowieka białka. Najzdrowsze są ryby morskie oraz te pochodzące z kontrolowanych hodowli.

Mięso w jadłospisie

Najlepsze będzie mięso oznaczone certyfikatami jakości, jedzone 3 razy w tygodniu. Mięso jest najbogatszym źródłem białka, którego dorosły człowiek potrzebuje w ilości około 1 g/1kg masy ciała. Jego spożycie uzależnione jest od kondycji organizmu. W przypadku jakichkolwiek chorób najlepiej skonsultować ilość białka pochodzenia zwierzęcego podczas wizyty lekarskiej.

Poświęcanie uwagi na zdrowe odżywanie to inwestycja, która zwróci się niemal natychmiast w postaci dobrego samopoczucia i ograniczenia dolegliwości zdrowotnych.

http://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2017/12/fotolia_178516024_subscription_monthly_m-1200x801.jpghttp://beauty-women.pl/wp-content/uploads/2017/12/fotolia_178516024_subscription_monthly_m-420x280.jpgBeauty WomenZdrowiedieta,zdrowieUwaga skoncentrowana na prawidłowym odżywianiu naszego organizmu jest inwestycją w nasze dobre zdrowie i samopoczucie. Im więcej wartościowych składników spożyjesz, tym lepszym samopoczuciem i odpornością będziesz się cieszyć. Jedz warzywa i owoce Codzienne jedzenie warzyw jest bardzo ważne. Należy dodawać porcję do każdego posiłku – do śniadaniowego koktajlu można dołożyć garść...